Sparkonto för barn


Att spara till sina barn är en bra ide, eftersom man aldrig vet hur livet kommer att se ut i framtiden, eller hur barnets start på vuxenlivet kommer att se ut. Genom att ha ett sparkapital till barnet kan man därför hjälpa honom eller henne väldigt mycket i framtiden, om det skulle vara så att barnet kommer att ha höga kostnader för något vid något tillfälle, om arbetsmarknaden är väldigt tuff när barnet ska börja jobba, om barnet har dyra drömmar som att resa jorden runt eller plugga utomlands, och så vidare.

Sparkonto till barn

Men vad har man egentligen för alternativ när det gäller sparkonton med hög ränta till barn? Här kommer lite information om detta:

Många banker erbjuder sparkonton för barn, så den som bestämmer sig för att satsa på detta, har flera alternativ att välja mellan. De flesta väljer dock att ha sparkontot för barnet hos samma bank där man har lönen, för att underlätta, men detta är inget måste, eftersom man kan sköta överföringen till barnets sparkonto med autogiro eller stående överföringar väldigt enkelt, även om kontot inte skulle vara hos samma bank som man har själv.

 

Du kan välja att antingen spara till barnet i ditt eget namn, eller i barnets namn. Skillnaden är att om du sparar i barnets namn, kommer han eller hon att förfoga över kontot så fort barnet är myndigt, dvs. fyller 18 år. Sparar du i ditt eget namn, är det däremot du själv som förfogar över pengarna, och kan bestämma när du vill ge pengarna till barnet. Du kan då välja att göra detta även senare, om du tycker att det finns skäl för detta.

Skulle det vara så att barnet behöver någon form av bidrag i samband med att barnet fyller 18 år, t.ex. bostadsbidrag, kan det vara så att barnet inte kan få detta, om han eller hon har sparpengar i sitt eget namn. Även detta kan därför vara en anledning till att spara i sitt eget namn som förälder.

Det viktigaste att tänka på när det gäller sparkonto till barn är att man bör börja spara så tidigt det går, eftersom även små summor kan växa till sig en hel del, om man börjar spara tidigt. Känner du att du inte kan spara särskilt mycket nu, börja i så fall med ett mindre belopp varje månad, istället för att avvakta tills du kan spara mer. Månadssparande till barnet är i regel det bästa alternativet, eftersom man då ser att medlen på kontot hela tiden ökar, men ofta finns det möjlighet att göra extra insättningar till konto, om man har möjlighet till det.

 

Den som är lite mer risktagande behöver inte heller bara ha ett sparkonto för barnet, utan det går även att fondspara eller aktiespara till barnet, men då har man inte en garanterad avkastning på samma vis som vid ett traditionellt sparande.