Kreditkort


Idag kan alla som vill skaffa ett kreditkort välja mellan massvis av dem, för det är idag inte bara banker som erbjuder kreditkort, utan även många andra företag, från dagligvaruhandelsföretag till flygbolag. För alla kreditkort gäller dock olika förmåner och priser, vilket gör att en del tycker att det är mycket svårt att välja det rätta kreditkortet för dem. Här kommer därför en guide till att välja det rätta kreditkortet, som vi hoppas ska göra detta val lättare för just dig som läser, nästa gång du bestämmer dig för att det är dags att skaffa ett nytt kreditkort:

Utgå ifrån din egen livsstil

Vad brukar du göra ofta? Var kommer du förmodligen att använda kreditkortet mest? Den som t.ex. reser mycket vill kanske ha ett kreditkort som ger en vissa fördelar för varje flyg man tar, och den som hyr bil ofta vill kanske ha ett kreditkort där man kan få någon förmån för detta. Har man inga sådana jetset vanor finns det även kreditkort som ger dig förmåner för att du handlar i en viss matbutik och mycket annat, men exakt vad du brukar göra brukar ge dig en bra utgångspunkt för vilka förmåner du bör sträva efter, baserat på vad som är relevant i just ditt liv.

Jämför gärna flera olika liknande kreditkort med varandra

För att förstå vad skillnaderna dem emellan består av. Endast så kan du nämligen förstå vilket av dem som är bäst.

 

Läs alltid villkoren för kreditkorten du är intresserad av

Många tycker att detta är tråkigt, men detta är ett måste, senast i det skede där man har flera olika kreditkort som man väljer mellan. De mindre fördelaktiga sakerna med ett visst kreditkort framgår nämligen i regel inte i kortutgivarens marknadsföringsmaterial, utan snarare i villkoren, så läser du inte dessa, kan du inte veta vilka nackdelar de har.

 

Ta reda på vad årsavgiften för kreditkorten du är intresserad av är

Detta varierar nämligen oerhört mycket, då det finns kreditkort med årsavgifter på flera hundra kronor, men även kreditkort som saknar årsavgift helt, samt alla möjliga varianter däremellan så klart. Det vanligaste är att man betalar någon liten summa för årsavgiften, men vad som är rimligt eller inte beror förstås på vilka andra förmåner du kan ta del av, så titta alltid på helheten när du fattar ett beslut gällande vad du kan gå med på att betala i årsavgift!

Ta reda på vilka andra avgifter som kan tillkomma för de kreditkort du överväger

Och hur stora dessa är. Vad händer t.ex. om du betalar in din kreditkortsräkning för sent? Vad händer om du av misstag överstiger din kreditgräns? Finns det andra avgifter som kan tas ut? Även om man förhoppningsvis inte kommer att betala sådana avgifter särskilt ofta är det bra att vara medveten om vad som gäller åtminstone, så att man kan ta hänsyn till detta när man gör sitt val.

 

Ta reda på vilken kreditgräns ett visst kreditkort kan ha

Framför allt om du vill ha en ovanligt hög eller låg kreditgräns, då detta inte nödvändigtvis är möjligt för alla kreditkort. Spelar det ingen roll för dig vad din kreditgräns är, utan du kan tänka dig at godta en standard, är detta förstås en mindre viktig faktor.