Bilförsäkring


Är semesterplanerna att låta bilen följa med på semestern? Kanske har ni tänkt att bila genom olika länder? Då kan det vara bra att ta reda på vad som gäller när det kommer till bilförsäkringen. Vad ingår, och vad behöver du som ägare tänka på? Det funkar nämligen inte riktigt likadant i alla länder.

I ett antal länder gäller din svenska trafikförsäkring, och du behöver inte ha med dig något försäkringsbevis, ett så kallat grönt kort som intygar detta. På trafikförsäkringsföreningens hemsida kan man läsa om vilka länder detta gäller. Här finns också information om vilka länder som kräver att man har med sig ett så kallat grönt kort. Det gröna kortet är något som man får genom att kontakta sitt försäkringsbolag och be dem utfärda. Skulle man resa till ett av dessa länder och inte ha med sig ett grönt kort kan man bli tvungen att köpa till en särskild trafikförsäkring vid gränsen när man ska passera in i landet.

Generellt sett gäller trafikförsäkringen utomlands, så det kan vara bra att se över vad som ingår i försäkringen, och även ur den synvinkeln kontakta försäkringsbolaget och komplettera med det som kan behövas. Detta gäller exempelvis bärgning, assistans och liknande.

Regler

Reglerna är lite olika vad som gäller för om du är turist eller om du ska flytta till ett annat land men ha med dig din svenskregistrerade bil. Lättast är att ta kontakt med en myndighet i det land som du ska flytta till om så är fallet. I regel kan försäkringsbolagen svara på hur det brukar vara, men det finns oftast ingen lag på att det måste ske på ett visst sätt, utan mer rekommendationer.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att ha ett bra skydd mot stöld och inbrott. Tyvärr tänker många tjuvar att det är troligt att det finns en hel del värdefulla saker i en utlandsregistrerad bil, såsom kameror och annat stöldbegärligt.

Man kan även se på EU:s hemsida vad som gäller angående storleken på ersättningsbelopp om det skulle hända något. Fler länder inom EU kräver också att det ska finnas minst en reflexväst liggandes i bilen. I Sverige är det idag en självklarhet att ha en varningstriangel med sig och det ska man ha även utomlands.

Sammanfattningsvis kan man säga att innan man tar med sig sin bil utomlands, så är det säkrast att höra med sitt försäkringsbolag vad som gäller för ens egen försäkring. Då har man en bra utgångspunkt.